Guider, Kunskapsdokument
Nordiska Näringsrekommendationerna
Publicerad 25 mars 2024
De nordiska näringsrekommendationerna presenterar vetenskapliga rekommendationer – inte bara om vilken mat som är bra för hälsan, utan även för miljön.
Rapporten Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 undersöker hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper. Den förordar en huvudsakligen växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn.
Rapporten rekommenderar ett stort intag av fisk och nötter, ett måttligt intag av mjölkprodukter med låg fetthalt, en begränsad mängd rött och vitt kött och ett minimalt intag av processat kött, alkohol och processade livsmedel med höga halter av fett, salt och socker.
Om de Nordiska näringsrekommendationerna
De Nordiska näringsrekommendationerna utges av Nordiska ministerrådet och är resultatet av ett unikt nordiskt samarbete. Rapporten ger länderna ett gemensamt evidensbaserat underlag när de utvecklar kostråd för sina medborgare. Läs mer här