Vår värdegrund
Hållbar utveckling handlar om ett bra liv – för alla – nu och i framtiden. För att främja välmående miljö, kultur, människa och ekonomi behöver vi utgå ifrån det som är en realitet för alla; att vi bara har en planet att dela på.
Läkare för Miljön bildades 1991 av dåvarande cancerläkaren och nuvarande hållbarhetsforskaren Karl-Henrik Robèrt. Han hade några år tidigare grundat Det Naturliga Steget som bygger på ett antal s k systemvillkor. Dessa går i korthet ut på att vi måste hushålla med de råvaror vi hämtar från naturen/jordskorpan och se till att avfallet från det vi producerar av dessa råvaror inte överstiger vad naturen kan ta hand om och återföra till kretsloppet. Inte heller får vår verksamhet minska den biologiska mångfalden. Dessa saker krävs för att människors grundläggande behov skall kunna tillgodoses på lång sikt.
Därefter har ett antal värdegrunder tillkommit som är viktiga för LfM:
- FNs Globala mål för hållbar utveckling.
Särskilt mål 3 (hälsa och välbefinnande), 6 (rent vatten och sanitet), 11 (hållbara samhällen), 12 (hållbar konsumtion), 13 (motverka klimatförändring), 14 (friska hav och vattendrag) och 15 (ekosystem och biologisk mångfald). - Rapporter och slutsatser från FNs klimatpanel (IPCC)
- Lancetkommissionen om klimat och hälsa
- Vetenskapliga rapporter och information om läkemedel och inverkan på människors hälsa
Dessutom tillkommer olika källor för toxiska tungmetaller som kadmium, samt hormonstörande ämnen.
Vår historia
Klimat och hälsa har varit på föreningens agenda sedan 25 år i form av många seminarier för läkare och annan sjukvårdspersonal, politiker och administratörer.
Läs mer